Pak op maat

maatpak Russo Italia

Toewijding aan details en afwerking

De essentie van een Italiaans maatpak is de perfecte pasvorm. Slank en zoveel mogelijk de lijnen van het lichaam volgend. Een hoge mouwinzet, weinig schoudervulling, licht en luchtig binnenwerk en soepele stoffen. Dit alles maakt dat ons pak draagt als een tweede huid.

Het uitzonderlijke karakter van ons maatkostuum wordt mede bepaald door het vele handwerk. Handwerk is niet louter luxe. Een met de hand gestikte naad is elastisch en verhoogt zo het draagcomfort. Om een handgemaakt pak echt te kunnen waarderen, zou u het uit elkaar moeten halen en het binnenwerk bewonderen. Of het veel dragen en stomen, om vervolgens te merken hoe voortreffelijk het zich naar het lichaam blijft vormen.

Maatwerk geeft ook vrijheid. De vrijheid om te kiezen uit verschillende modellen, pasvormen, afwerkingen en oneindig veel stoffen. Wij proberen door onze werkwijze deze luxe voor iedereen bereikbaar te maken. Maatpakken zijn er in verschillende prijscategorieën. Van een basispak van super 130’S merinoswol voor 699 euro tot de bijzondere stoffencollecties van Loro Piana. In alle gevallen ligt de kracht van een maatpak in de keuzemogelijkheden en het streven naar de perfecte pasvorm.

Ontdek het geheim van maatwerk en maak een afspraak op 050 5352632 of info@russoitalia.nl


Lees meer over de passie van onze kleermakers

Handwerk in een jasje van Russo Italia

knoopsgaten pak Russo Italia
Knoopsgaten voor de connaisseur

Voor de connaisseur laten wij de knoopgaten van onze jasjes geheel met de hand maken. Het maken van een handgemaakt knoopsgat is arbeidsintensief en vergt veel ervaring. De knoopsgaten worden aan het eind van het maakproces van een jasje gemaakt. Nadat met kleermakerskrijt de plek van het knoopsgat is bepaald wordt er met een speciale beitel een gat in de stof gemaakt. Vervolgens wordt het gat met de hand omzoomd om rafelen te voorkomen. Dan maakt de kleermaker met zijden knoopsgatgaren de eerste steek. In deze steek wordt een koord gelegd die langs de rand van het hele knoopsgat zal komen. Rond dit koord wordt vervolgens steek voor steek het knoopsgat gemaakt. Een ervaren kleermaker doet ongeveer 10 minuten over één enkel knoopsgat.

knopen op stift Russo Italia
Knopen op stift

Om het knopen van een jasje te vergemakkelijken worden alle knopen op stift gezet. De kleermaker zet hier voor de knoop losjes aan de buitenstof. Vervolgens gaat hij meerdere malen met het garen rond het garen onder de knoop en hecht de draad af. De knoop staat nu op een verhoging de zogeheten stift.

binnenwerk pak Russo Italia
Het onzichtbare onthuld

Het belangrijkst voor het draagcomfort van een jasje is eigenlijk datgene wat onzichtbaar is namelijk het binnenwerk. Vroeger werd hier paardenhaar voor gebruikt. Tegenwoordig zijn de buitenstoffen zo dun dat het paardenhaar er gemakkelijk doorheen zou steken en dus gebruiken we canvas, een stugge linnenachtige stof. Door canvas van verschillende dikten te gebruiken en enkel met naald en draad aan de buitenstof te naaien ontstaat een uiterst soepel jasje. Het beste jasje is namelijk nog altijd het jasje dat door zijn soepelheid draagt als een tweede huid.

handgeputte revers Russo Italia
Handgeputte revers

Het meest in het oog springende detail van een handgemaakt jasje is waarschijnlijk de geputte revers. De kleermaker gaat hiervoor met een iets dikkere zijden draad langs het revers. Een met de hand geput jasje is dan ook te herkennen aan de kleine onregelmatige putjes die langs de randen van het revers is te zien. Overigens wordt dit ook door commerciële merken machinaal geïmiteerd, de putjes zijn dan dieper en minder subtiel.

voering Russo Italia
Waar voering het verschil kan maken

Onze jasjes worden gevoerd met viscose. Een natuurlijk materiaal gemaakt van boombast met een zijdeachtige uitstraling. Om het draagcomfort te verhogen en de ambachtelijkheid te benadrukken laten we deze met de hand aan de buitenstof vast zetten. Een met de hand gestikte naad geeft namelijk meer mee dan een machinaal gestikte naad en daardoor is het draagcomfort van een handgemaakt pak hoger dan een confectie pak. Voor de mouwen van een jasje gebruiken we traditioneel een gestreepte voering terwijl de rest van het jasje meestal in tint wordt gevoerd.

schouderinzet Russo Italia
De ultieme schouderinzet

De schouder van een jasje vormt een waar kunststuk. Hier wordt een tweedimensionale mouw, met de hand, in een rond armsgat gezet. Het Napolitaanse jasje krijgt hier ook zijn typerende rechte schouderinzet met een enigszins bolle bovenrand. Wij maken onze jasjes en pakken met zowel een traditionele Napolitaanse mouwinzet alsook met een manica a camicia. Een mouwinzet zoals van een overhemd met weinig schoudervulling die een ronder en nonchalanter silhouet oplevert.

handgeputte buitennaden Russo Italia
Handgeputte buitennaden

Evenals de revers en zakken kunnen bij een handgemaakt jasje ook alle buitennaden met de hand worden geput. Een bijzonder arbeidsintensief proces, maar daarmee wel een kenmerk van ongekende luxe. De kleermaker gaat hier voor met een iets dikkere zijden draad langs alle naden. Een geput jasje is te herkennen aan de kleine, subtiele putjes langs de naden.

kraag Russo Italia
Kraag wordt met de hand aangezet

De kraag wordt helemaal met de hand aan het jasje vastgezet. Met de hand betekent dat de kleermaker enkel met naald en draad en dus zonder naaimachine de kraag aan het jasje zet. Veel confectiemerken willen namelijk onterecht doen geloven dat er van handwerk sprake is als met de hand een naaimachine wordt bediend.

baffo Russo Italia
Een bijzonder detail

Een in het oog springend kenmerk van handwerk is zichtbaar onder de kraag van het jasje. Bij een kleermakersjasje wordt de buitenstof met de hand vastgezet aan het vilt van de onderkraag. Te herkennen is de baffo, het doorlopen van de buitenstof op de onderkraag.

borstzakje Russo Italia
Borstzakje met klasse

Anders dan een industrieel gemaakt product heeft ons jasje een borstzakje in de vorm van een bootje. Deze heet in het Italiaans barchetta en is een kenmerk van een Napolitaans jasje geworden. Vanzelfsprekend wordt deze ter verfraaiing met de hand geput.

mouwsplit Russo Italia
Werkende knoopsgaten

In de confectie-industrie inmiddels veel gekopieerd maar een origineel kenmerk van een kleermakersjasje zijn de te openen knopen van de mouwsplitten. Oorspronkelijk bedoeld om de handen te kunnen wassen, is dit nu een symbool voor luxe geworden.

stoffen uit de maatwerkcollectie zomer 2019

stof linen

Luxury linen

stof super 130'S

Super 130'S & linen

stof summer boucle

Summer boucle

stof boucle dream

Emerald green merinoswol