Overhemd op maat

handgemaakte initialen overhemd Russo Italia bunch label su misura

Handgemaakte traditie

Net als het pak kent ook het Napolitaanse overhemd een lange traditie. Door het slanke silhouet van het Italiaanse pak ontstond de vraag naar een comfortabel aan het lichaam gesneden shirt. Onze overhemden, op maat of geconfectioneerd, onderscheiden zich door het gebruik van fijne stoffen en het handwerk. Handwerk geeft het overhemd een ziel. Misschien is het minder perfect, maar echtheid is niet gepolijst. Dat geldt voor kunst, voor wijn en ook voor kleding. Anders dan een industrieel product zijn al onze overhemden uniek.

De luxe van een maatoverhemd zit niet alleen in een perfecte pasvorm, maar ook in de keuzemogelijkheden. U bepaalt zelf de pasvorm, het model van de boord, de vorm van het manchet, de afwerking en natuurlijk de stof. Wij hebben voor de overhemden op maat een ruime hoeveelheid stoffen van verschillende stoffenhuizen beschikbaar. Maatshirts zijn er vanaf 169 euro.

Ontdek het geheim van een overhemd op maat en maak een afspraak op 050 5352632 of info@russoitalia.nl


Lees meer over ons overhemdenatelier in Napels

Handwerk in een overhemd van Russo Italia

knopen overhemd Russo Italia
Knopen a zampa di gallina

De knopen worden met een steek in de vorm van een hanenpoot, in het Italiaans a zampa di gallina, aan het overhemd gezet. De naaisters zetten de knoop losjes aan het overhemd en gaan alvorens af te hechten een aantal malen met de draad rond de knoop. Op deze manier komt de knoop op stift te staan, wat het knopen vergemakkelijkt.

mouche overhemd Russo Italia
Driehoekjes ter versteviging

Onder aan het overhemd waar voor- en achterpand samenkomen wordt met de hand een verstevigend driehoekje genaaid. In het Italiaans wordt dit de mouche genoemd. Het contrasterende driehoekje is inmiddels een kenmerk van een kwaliteitsshirt geworden.

schoudernaad overhemd Russo Italia
Schoudernaad met naald en draad

De schoudernaad wordt traditioneel met de hand geput. De naaister gaat hiervoor met naald en draad langs de naad van de schouder. Dit is te herkennen aan de onregelmatige kleine steekjes die langs de naad lopen.

uitneembare baleinen Russo Italia
Boord met uitneembare baleinen

De gehele boord wordt met de hand aan het overhemd gezet. De uitneembare boordbaleinen geven de boord de juiste bolling en voorkomen dat de punten omhoog gaan staan.

handgemaakte knoopsgaten overhemd Russo Italia
Knoopsgaten met naald en draad

Waarschijnlijk het meest arbeidsintensief zijn de knoopsgaten. Deze worden steek voor steek geheel met hand omzoomd. Een ervaren naaister doet ongeveer 45 minuten over één overhemd

mouwinzet Russo Italia
Subtiele mouwinzet

Een in het oog springend detail van een handgemaakt overhemd is de mouwinzet. De mouw van het overhemd wordt namelijk enkel met naald en draad in het overhemd gezet waardoor hier niet zoals bij een industrieel overhemd een stiksel zichtbaar is.

handgestikt beleg overhemd Russo Italia
Onzichtbaar beleg

Een met de hand afgewerkt overhemd heeft aan de voorzijde, langs het beleg van het overhemd, geen stiksel. Net als bij het borstzakje gaat het hier om de kunst van het weglaten. Op een centimeter afstand van de knopen zijn de kleine steekjes van het handwerk zichtbaar.

handgemaakt trensje overhemd Russo Italia
Elegant handwerk

Het zijn slechts kleine details maar een handgemaakte overhemd is ook te herkennen aan de trensjes die de naaister maakt op het beleg tussen elleboog en pols en aan de voorzijde van het overhemd ter hoogte van de derde knoop.

Basisstoffen voor overhemden op maat

popeline overhemdstof

Popeline met streep motief

oxford overhemdstof

Oxford in een blauw witte variant

twill overhemdstof

Twill met herkenbare diagonale streep

visgraat overhemdstof

Visgraat; een variant op een twillstof